Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA - JAVNOG PODSTICANJA NA TERORISTIČKE AKTIVNOSTI

28.12.2023. 13:02

S obzirom da je utvrđeno da je počinilac krivično djelo počinio u stanju neuračunjivosti, predložena je mjera smještanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA - JAVNOG PODSTICANJA NA TERORISTIČKE AKTIVNOSTI

Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina BiH.

 

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e nakon saznanja da osoba sa područja Bosne i Hercegovine, sa internet adresom registrovanom u BiH, pristupa stranicama sa radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. “ISIL“-a, koji je od strane UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

 

Navedena osoba vršila je prevod tekstova i sadržaja na bosanski jezik, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubistava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. “ISIL“-a i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba sa ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti.

 

Daljim aktivnostima agencija za provođenje zakona, osumnjičena osoba je identifikovana i locirana na području Viteza.

 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a., a u vezi sa članom 202d. Krivičnog zakona BiH.

 

Istragom i vještanjem utvrđeno je da je počinilac krivično djelo počinio u stanju neuračunjivosti izazvane usljed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz komorbiditete teških depresivnih epizoda, zbog čega je u okviru optužnice predloženo upućivanje optuženog u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba