Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

27.12.2023. 12:47

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:  

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

- Спасојевић Драгана, рођеног 1965. године у општини Зворник, раније осуђиваног, држављанина БиХ и Р Србије,

- Радовић Винка, рођеног 1959. године у општини Зворник, држављанина БиХ и Р Србије,

- Васић Драгомира, рођеног 1964. године у Тузли, држављанина БиХ и Р Србије и

- Панић Петка, рођеног 1952. у општини  Зворник, држављанина БиХ и Р Србије.

 

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, крајем мјесеца маја и почетком мјесеца јуна 1992. године, у својству званичника цивилних, војних и полицијских власти, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

Они су оптужени да су учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Зворника и околине, током којег су као саизвршиоци планирали и учинили, те помогли у планирању, припремању и учињењу присилног пресељења неколико хиљада цивила бошњачке националности са подручја села Ђулићи, Клиса и околних села, нечовјечном поступању према њима, као и незаконитом затварању дијела овог становништва. Приликом прогона становништва почињена су убиства неколико цивила бошњачке националности.

 

Оптужени Панић Петко се терети и за незаконито раздвајање од њихових чланова породица око 600 бошњачких мушкараца и дјечака, старости од 15 до 70 година, међу којима је било најмање 28 дјеце и малољетних лица, који су транспортовани и незаконито затворени у Техничко-школски центар у Каракају.

 

Према наводима оптужнице, оптужени Панић Петко се терети да је нечовјечно поступао према цивилном бошњачком становништву, те лично са полицајцима под његовом командом, заједно са неидентификованим српским војницима, учествовао у раздвајању наведених цивила од њихових чланова породица, чиме је свјесно узроковао код одвојених мушкараца и присутних чланова њихових породица велике патње, као и озбиљне психичке повреде.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело - злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 204 свједока, међу којима и 5 свједока и свједокиња под мјерама заштите, као и више од 430 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba