Vijesti

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA IZ BIHAĆA POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

20.12.2023. 10:55

Grupa od oko 15 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću posjetila je Tužilaštvo BiH.

 

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA IZ BIHAĆA POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

Dobrodošlicu studentima tokom posjete poželio je i glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, koji je istakao da tužilaštvo kroz aktivnosti Komunikacijske strategije organizuje posjete studenata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

 

Sa studentima su se sastali i razgovarali tužilac, istražilac, stručni saradnik za podršku svjedocima, kao i predstavnici Odjela za odnose s javnošću.

 

Tokom posjete studentima je prezentovana historija, unutrašnja organizacija, međuinstitucionalna saradnja koju realizuje Tužilaštvo BiH, kao i rad i ostvareni rezultati u protekle dvije decenije postojanja i rada institucije.

 

Studenti su imali priliku upoznati se sa specifičnostima svakodnevnog rada tužilaca, istražilaca i uposlenika koji pružaju podršku svjedocima, načinu vođenja postupaka u okviru Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona BiH, izazovima sa kojima se u svakodnevnom radu susreću tužioci i uposlenici tužilaštva, kao i svim drugim bitnim pitanjima iz djelokruga rada i nadležnosti Tužilaštva BiH.

 

U okviru posjete i razgovora sa uposlenicima tužilaštva studenti su imali priliku postavljati pitanja o svemu što ih zanima o načinu funkcionisanja tužilačke institucije, saradnji sa policijskim i partnerskim agencijama, radu na predmetima, kontaktima sa svjedocima i oštećenima, kao i svemu što ih interesuje o ulozi tužioca u pravosudnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

 

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu nastaviti realizovati aktivnosti na jačanju saradnje sa akademskom zajednicom i studentima u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba