Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 4 STRANA DRŽAVLJANINA LIŠENA SLOBODE U AKCIJI SIPA-e I GRANIČNE POLICIJE BiH

11.12.2023. 13:09

Nakon ispitivanja osumnjičenih, koji su lišeni slobode u zajedničkoj operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i Granične policije BiH na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp te pronađeno oružje i municija, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za osumnjičene:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 4 STRANA DRŽAVLJANINA LIŠENA SLOBODE U AKCIJI SIPA-e I GRANIČNE POLICIJE BiH

1.   Basir Wazirija, rođenog 1992. godine u Ningraharu, Afganistan, državljanin Afganistana, ranije osuđivan zbog zloupotreba droga u Subotici, Srbija, uz izrečenu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora

2.   Nisar Ahmadija, rođenog 2005. godine u Kabulu, Afganistan, državljanin Afganistana

3.   Bilal Afghanija, rođenog 2003. godine u Qunduzu, Afganistan, državljanin Afganistana

4.   Abdul Qayoom Faqirija, rođenog 1994. godine u Jous Janu, Afganistan, državljanin Afganistana

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Prema prikupljenim dokazima, migranti su se nalazili u improvizovanom kampu smještenom uz neposrednu blizinu državne granice sa Republikom Hrvatskom, u blizini MGP Donji Svilaj, općina Odžak, u namjeri da navedeno vatreno oružje i municiju prokrijumčare u Republiku  Hrvatsku.

 

Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i sigurnosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provođenje zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i municije.

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, upućen je prema Sudu BiH.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba