Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 600 000 КМ

06.12.2023. 09:41

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу којом су обухваћени оптужени:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 600 000 КМ

1. Стојчиновић Јевра, рођена 1952. године у Сребренику, држављанка БиХ,

2. Правно лице “Натали” д.о.о. Добој, са сједиштем у Добоју, чији је оснивач и лице овлаштено за заступање Стојчиновић Јевра.

 

У оптужници се наводи да је оптужена, као директор и лице овлаштено за заступање наведеног предузећа, у периоду од 2014. до 2018. године, предузимала радње са циљем приказивања фиктивног промета између више правних лица тако што је прибављала лажне фактуре о набавци роба и услуга.

 

Након тога оптужена је фиктивни промет приказивала у пословним евиденцијама и пријавама поднесеним Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ као стварно извршен промет и на тај начин неутемељено исказала улазни ПДВ са правом одбитка у износу од 594.991 КМ, чиме је поступила супротно одредбама Закона о порезу на додату вриједност, те извршила умањење своје обавезе ПДВ-а, чиме је оштетила буџет и све грађане Босне и Херцеговине за укупан износ од 594.991 КМ.

 

Правно лице “Натали” д.о.о. Добој терети се да је као порески обвезник располагало противправном имовинском користи у износу од 594.991 КМ, коју је у име, за рачун и у корист правног лица остварила првооптужена Стојчиновић Јевра, као директор и лице овлаштено за заступање.

 

Оптужена Стојчиновић Јевра терети се да је  избјегла плаћање давања прописаних пореским законодавством БиХ дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ обавезе чије се плаћање избјегава прелази 200.000 КМ, док се правно лице „Натали“ д.о.о. Добој терети да је располагало противправно оствареном имовинском користи, чиме су починили кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. Кривичног закона БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba