Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 OSOBA ZA KAZNENO DJELO GENOCIDA

04.12.2023. 13:36

Tužitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine podigli su optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 OSOBA ZA KAZNENO DJELO GENOCIDA

1.     Vujović Ratko, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći

2.     Vlačić Ljubomir, zv. ”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima

3.     Pepić Vitomir, zv. ”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju

4.     Ognjenović Milovan, rođen 1952. godine u Šekovićima

5.     Višković Goran, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici

6.     Dupljanin Željko, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku

7.     Golijanin Vlastimir, rođen 1974. godine u Han Pijesku

 

Optuženi se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području općina Šekovići i Vlasenica, u razdoblju od 15.07. do 23.07.1995. godine sudjelovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali preći na teritorij pod kontrolom ARBiH, njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije gdje je izvršeno strijeljanje i ubojstvo, te tijela i posmrtni ostatci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

 

Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubojstva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno 6 žrtava među kojima i jedna žena. Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba ubijenih na ove tri lokacije.

 

Optuženi se terete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

 

Optužnica u ovom predmetu realizirana je uz komunikaciju i suradnju sa Tužiteljstvom pri MRMKS-u. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba