Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU STRANIH DRŽAVLJANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

28.11.2023. 10:50

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU STRANIH DRŽAVLJANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

-     Alawa Omara, rođenog 1999. godine u Damasku, Sirija, državljanina Sirije, nastanjenog u Austriji i

 

-     Alsajad Ali Yaseen Al-Helfija, rođenog 1996. godine u Bagdadu, Irak, državljanina Iraka, nastanjenog u Austriji.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim tijelima, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

 

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i sumnjiče se da su 26.11. ove godine, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, vršili prijevoz dvije osobe, državljana Libana  i Libije koje su prethodno prihvatili u Beču, znajući da prevožene osobe ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak preko državne granice, niti ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i odobren boravak ili prebivalište u BiH, pri tome omogućavajući im nelegalan prelazak preko državne granice sa teritorija R Hrvatske u BiH, a potom nastavili prema granici između BiH i Crne Gore.

 

Krijumčari i krijumčarene osobe otkriveni su u graničnom pojasu na području Gacka, od strane Granične policije BiH, prigodom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila BMW, nacionalnih oznaka R Austrije, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu. Pronađeni ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.  

 

Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH,  sve u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

 

Tužiteljstvo BiH i Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, gotovo svakodnevno poduzimaju aktivnosti u procesuiranju kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba