Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА СВЕ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА И ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

17.11.2023. 10:27

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је за 8 службеника агенција за провођење закона, као и преосталу тројицу осумњичених.

 

 

 ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА СВЕ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА И ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

Притвор је предложен из разлога што за дио осумњичених постоји опасност од бјекства јер, осим држављанства БиХ, имају и држављанство Р Србије, а такође јер је за истрагу потребно да се осумњичени удаље из капацитета институција за провођење закона, те да се спријечи да боравком на слободи ометају истрагу, прикривају доказе и врше утицај на свједоке или саучеснике, понове кривично дјело или доврше започето.

 

Предмет кодног назива “Дивич” односи се на лица осумњичена да су у оквиру организованог криминала, чињењем коруптивних кривичних дјела, омогућавала незаконит увоз великих количина разних роба са подручја Р Србије у Босну и Херцеговину, те на тај начин стицала велику незакониту имовинску корист и наносила штету буџету БиХ.

 

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске агенције које су учествовале у истрази, задокументовали су да је наведена организована група, за период од око неколико мјесеци, реализовала више десетина незаконитих случајева испорука великих количина разне робе, највише воћа, поврћа, садница, као и ауто дијелова и машинских компоненти, а осумњичени припадници царине УИО БиХ, Граничне полиције и МУП-а РС терете се да су за новчане накнаде незаконито омогућавали прелазак моторних возила преко границе, на територију БиХ и обратно у Р Србију.

 

Тужилаштво БиХ и партнерске агенције за провођење закона имају стратешку опредијељеност за борбу против корупције, нарочито оних видова коруптивних кривичних дјела у чије извршење су укључени припадници полицијских агенција и институција за провођење закона.

 

Предложена мјера притвора односи се на осумњичене:

 

1. Мићо Филиповић рођен 1974. године у Бијељини, гдје је и настањен, држављанин БиХ

2. Драган Остојић, рођен 1967. године у Богатићу, Србија, држављанин БиХ и Р Србије

3. Драган Гргић звани “Грга”, рођен 1970. године, полицијски службеник Граничне полиције Босне и Херцеговине, теренске канцеларије Бијељина, држављанин БиХ и Р Србије

4. Милутин Туркић звани “Мики”, рођен 1983. године, држављанин БиХ

5. Горан Милутиновић, рођен 1979. године у Бугојну, полицијски службеник МУП-а РС, ПУ Бијељина

6. Ђуро Тодоровић рођен 1998. године у Брчком, полицијски службеник МУП-а РС, ПУ Бијељина 

7. Маринко Благић звани “Чока” и “Чокаљ”, рођен 1970. године у Потпећи, царински службеник УИО БиХ 

8. Лазар Нађевић рођен 1960. године у Бијељини, царински службеник УИО БиХ

9. Томо Драгић рођен 28.09.1964. године у мјесту Драгаљевац Горњи, царински службеник УИО БиХ   

10.  Слађана Стевић рођена 03.02.1974. године у Wuppertallu, Њемачка, царински службеник УИО БиХ  

11. Вид Илић рођен 1964. године у Брчком, полицијски службеник Граничне полиције БиХ.

 

Осумњичени се терете за кривична дјела организирани криминал, кријумчарење, давање и примање дара и других облика користи, давање и примање мита, злоупотреба положаја или овлаштења.

 

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, гдје је заказано рочиште на којем ће поступајући тужилац детаљно образложити притворски приједлог.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba