Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 400 000 КМ

14.11.2023. 13:25

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу којом је оптужен:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 400 000 КМ

-         Ђурић Миле, рођен 1977. године у Зеници, настањен у Бијељини, оснивач, директор и лице овлаштено за заступање предузећа Бистрик д.о.о. Бијељина, држављанин БиХ и Р Србије.

 

Оптужени се терети да је, као  директор и власник наведеног предузећа, остварио опорезиви промет у износу од 2.348.721,69 КМ, који је пропустио евидентирати у пословним књигама правног лица, укључујући књигу излазних фактура, односно дао је лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима тако што није остварену реализацију залиха добара у наведеном износу евидентирао на одговарајућим контима правног лица, па је приликом контроле утврђен мањак залиха робе у наведеном предузећу.

 

У оптужници се наводи да је оптужени незаконитим радњама излазни ПДВ у укупном износу од 398.366,44 КМ и приход по истом промету пропустио приказати у књиговоственим евиденцијама правног лица Бистрик д.о.о. Бијељина, те исте пропустио приказати, обрачунати и пријавити УИО БиХ, па је тако избјегао  плаћање излазног ПДВ-а у износу од 398.366,44 КМ у којем износу је оштетио Буџет БиХ.

 

Оптужени се терети да је починио  кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ.

 

Током поступка, Тужилаштво БиХ ће тражити одузимање незаконите имовинске користи у износу од 398.366,44 КМ.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba