Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА ТУРСКЕ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

07.11.2023. 10:47

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНА ТУРСКЕ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

- Murata Gulera, рођеног 1997. године у Kiziltepe, Република Турска, држављанина Републике Турске, налази се у притвору, и

- Nihata Bayrama, рођеног 1974. године у Palu, Elazig, Република Турска, држављанина Републике Турске, налази се у притвору.

Наведени оптужени се терете да су, 23. августа ове године, с циљем стицања противправне имовинске користи, заједно са њима познатим лицима учествовали у покушају недозвољеног превођења преко државне границе 13 лица, држављана Турске, што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења  миграната, копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли.

Оптужени се терете да су, ради стицања незаконите имовинске користи, кријумчарили стране држављане које су довели у неприступачно подручје у близини државне границе, гдје су требали бити илегално преведени на подручје Р Хрватске и ЕУ.

Кријумчари и кријумчарена лица откривени су на самој граничној линији у ширем подручју Посушја, од стране Граничне полиције БиХ, ЈГП Горица, заједничким патролама ГП БиХ и ГП Хрватске-Имотски, након чега су лишени слободе и стављени под контролу.

Они се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ,  све у вези са чланом 26. и 29. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba