Вијести

САСТАНАК ТУЖИЛАЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ИЗ ЗЕМАЉА РЕГИОНА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

13.10.2023. 09:52

На састанку је разговарано о изазовима у борби против организованог, прекограничног и међународног криминала, као и раду на предметима са доказима из Sky и Аном апликација.

САСТАНАК ТУЖИЛАЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ИЗ ЗЕМАЉА РЕГИОНА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

Регионални састанак тужилаца одржан је у Тужилаштву БиХ уз подршку Амбасаде Велике Британије у Босни и Херцеговини, а учествовали су тужиоци са нивоа државе, ентитета и Брчко дистрикта из Босне и Херцеговине,  као и тужиоци из Црне Горе, Србије, Хрватске и Словеније, уз учествовање међународних експерата у борби против организованог криминала.

 

Састанак су отворили главни тужилац Миланко Кајганић и британски амбасадор у БиХ, Њ.Е. Julian Reilly, који су истакли важност борбе против организованог криминала, значај одузимања незаконите имовинске користи, као и потребу континуираног рада на јачању владавине права за добробит свих грађана у земљама региона.

 

На дводневном састанку тужиоци су разговарали о изазовима у раду на предметима са доказима из Sky и Аном апликација, заједничкој сарадњи у борби против организованог и прекограничног криминала, као и могућностима организовања заједничких билатералних или трилатералних састанака, као алата за заједничку сарадњу у борби против организованог криминала.

 

Пракса у борби против организованог криминала показала је да организоване криминалне групе на подручју Западног Балкана дјелују повезано на подручју више земаља, те да овакви облици криминала захтијевају координисан одговор, као и добру комуникацију и сарадњу тужилаштава и агенција за провођење закона у земљама региона.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba