Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ТЕСЛИЋУ 1992. ГОДИНЕ

11.10.2023. 13:05

Злочини се односе на убиство 6 жртава, као и тешка злостављања више десетина лица незаконито затворених у објекту у мјесту Прибинић код Теслића.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ТЕСЛИЋУ 1992. ГОДИНЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

1. Бабић Драгана, званог “Брћо” или “Водник”, рођеног 1967. године у Теслићу, држављанина БиХ

2. Малетић Миливоја, званог „Шњеготинац“, рођеног 1966. године у Челинцу, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника ВРС, оптужени Бабић у својству управника објекта, као и припадника Војне полиције, а оптужени Малетић у својству стражара у затвореничком објекту у Прибинићу, током 1992. године поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица и ратних заробљеника за вријеме сукоба.

 

Они су оптужени да су лично, као и са другим лицима, учествовали у убиствима, мучењима, злостављањима, премлаћивањима, наношењу тешких физичких и душевних озљеда, мучењима на изразито понижавајуће начине и држању у нечовјечним условима најмање 110 лица бошњачке и хрватске националности, већим дијелом цивила, као и ратних заробљеника који су се налазили у затварању у наведеном објекту у близини Теслића.

 

Почињени злочини резултирали су смрћу 6 лица, три жртве бошњачке и три жртве хрватске националности од којих ни једно убиство није почињено ватреним оружјем, већ је смрт наступила усљед тешких злостављања и физичких озљеда. Злостављање затвореника, у великом броју случајева, резултирало је тешким физичким озљедама, вишеструким ломовима костију и тешким физичким оштећењима чије посљедице су код жртава и данас видљиве. 

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 57 свједока, од којих два свједока уз мјере заштите, као и прилагањем око 90 доказних материјала.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba