Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ РЕАЛИЗУЈЕ АКТИВНОСТИ СИСТЕМАТИЗАЦИЈЕ И СМЈЕШТАЈА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ

06.10.2023. 09:19

У Тужилаштву БиХ, у протеклим мјесецима, предузете су активности на анализирању, систематизацији и адекватном смјештају архивског материјала у складу са прописаним стандардима.

 

 ТУЖИЛАШТВО БиХ РЕАЛИЗУЈЕ АКТИВНОСТИ СИСТЕМАТИЗАЦИЈЕ И СМЈЕШТАЈА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ

Након преузимања дужности, главни тужилац Миланко Кајганић, са управом тужилаштва, евидентирао је проблем обимне архивске грађе која није адекватно збринута, па су покренуте активности рјешавања и складиштења грађе, а у складу са позитивним прописима који регулишу наведену област.

 

Проблем архива био је присутан у раду Тужилаштва БиХ како у погледу недостатка простора, тако и особља за реализацију наведених послова, а на самом почетку рада институције активности се нису фокусирале на овај сегмент јер обимна архивска грађа није постојала првих година рада Тужилаштва БиХ.

 

Након 20 година рада институције, као и подигнутих оптужница против више од 6000 лица за кривична дјела из надлежности Тужилаштва БиХ, створила се велика количина докумената која је оптерећивала радни простор у Тужилаштву БиХ.

 

Покренутим активностима и њиховом реализацијом створени су услови за смјештај грађе у адекватним просторијама по највишим професионалним стандардима, уз постављање свих безбједносних и техничких услова за чување значајне документације за рад институције, као и рјешавање документације чије чување више није потребно.

 

У првом дијелу активности реализује се смјештање грађе Посебног одјела за ратне злочине, а у другој фази ће бити смјештена грађа Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију.

 

На овај начин реализују се технички предуслови који су врло бити за несметан рад тужилачке институције.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba