Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH REALIZUJE AKTIVNOSTI SISTEMATIZACIJE I SMJEŠTAJA ARHIVSKE GRAĐE

06.10.2023. 09:19

U Tužilaštvu BiH, u proteklim mjesecima, preduzete su aktivnosti na analiziranju, sistematizaciji i adekvatnom smještaju arhivskog materijala u skladu sa propisanim standardima.

 

TUŽILAŠTVO BiH REALIZUJE AKTIVNOSTI SISTEMATIZACIJE I SMJEŠTAJA ARHIVSKE GRAĐE

Nakon preuzimanja dužnosti, glavni tužilac Milanko Kajganić, sa upravom tužilaštva, evidentirao je problem obimne arhivske građe koja nije adekvatno zbrinuta, pa su pokrenute aktivnosti rješavanja i skladištenja građe, a u skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu navedenu oblast.

 

Problem arhiva bio je prisutan u radu Tužilaštva BiH kako u pogledu nedostatka prostora, tako i osoblja za realizaciju navedenih poslova, a na samom početku rada institucije aktivnosti se nisu fokusirale na ovaj segment jer obimna arhivska građa nije postojala prvih godina rada Tužilaštva BiH.

 

Nakon 20 godina rada institucije, kao i podignutih optužnica protiv više od 6000 osoba za krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, stvorila se velika količina dokumenata koja je opterećivala radni prostor u Tužilaštvu BiH.

 

Pokrenutim aktivnostima i njihovom realizacijom stvoreni su uslovi za smještaj građe u adekvatnim prostorijama po najvišim profesionalnim standardima, uz postavljanje svih sigurnosnih i tehničkih uslova za čuvanje značajne dokumentacije za rad institucije, kao i rješavanje dokumentacije čije čuvanje više nije potrebno.

 

U prvom dijelu aktivnosti realizuje se smještanje građe Posebnog odjela za ratne zločine, a u drugoj fazi će biti smještena građa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

 

Na ovaj način realizuju se tehnički preduslovi koji su vrlo biti za nesmetan rad tužilačke institucije.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba