Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЈЕДНУ И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ПЛУГ“

05.10.2023. 14:30

Након што је испитао осумњичене, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за једно лице и мјере забране за три осумњичена лица, у предмету са коруптивним елементима, а која су лишена слободе у оквиру акције SIPA-е, у сарадњи са ФУП-ом, МУП-ом РС, МУП-ом КС и МУП-ом ТК, као и  УИО БиХ, реализованој на подручју Сарајева, Тузле и Сребренице.     

 

 

  ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЈЕДНУ И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ТРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ПЛУГ“

Мјера притвора за осумњичену Катанић Данку, рођену 1973. године у Ужицу, држављанку БиХ и Републике Србије, запослену на пословима цариника у УИО БиХ, предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи осумњичена могла ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике или поново починити кривично дјело или довршити започето.

 

У односу на осумњичене Елвира Ибрахимовића, рођеног 1990. године у Зворнику, држављанина БиХ, Алена Хукића, рођеног 1983. године у Новом Пазару, држављанина БиХ и Републике Србије и Марка Марковића, рођеног 1992. године у Бајиној Башти, држављанина БиХ, предложене су мјере забране, у складу са законом, које укључују забрану путовања уз одузимање путних исправа и забрану издавања нових путних исправа, као и забрану кориштења личне карте за прелазак државне границе БиХ, забрану састајања са одређеним лицима, те обавезно повремено јављање државном органу.

 

У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су осумњичени, као припадници групе за организовани криминал, дјелујући заједнички са јасно дефинисаним улогама, у периоду од мјесеца марта до почетка октобра ове године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, у више десетина наврата вршили кријумчарење великих количина акцизне робе (дувана за наргилу), преко државне границе из Р Србије у БиХ, а потом складиштили и стављали у промет као неоцарињену робу на тржишту БиХ. На овај начин избјегнуто је плаћање царинских и пореских обавеза у износу од 750.000 КМ, за који износ је оштећен буџет БиХ.

 

Осумњичена Катанић се терети да је, као службено лице УИО БиХ, запослена на пословима цариника у Царинском реферату Скелани, користећи свој службени положај, почињењем коруптивних радњи за уговорене новчане износе, учествовала у кријумчарењу и превозу дувана за наргилу преко државне границе.

 

Осумњичени су под истрагом због постојања основане сумње да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250., у вези са кривичним дјелима недозвољен промет акцизних производа из члана 210а., недозвољено складиштење робе из члана 210б., кријумчарење из члана 214., а осумњичена Данка Катанић и за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-а БиХ.

 

У склопу оперативне акције ПЛУГ привремено је одузето 3250 кг акцизне робе (дуван за наргилу), 509 килограма угља за наргилу, те већа количина новца.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba