Вијести

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И КОМИСИЈА ЗА ВРИЈЕДНОСНЕ ПАПИРЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ОПЕРАТИВНОЈ САРАДЊИ

02.10.2023. 15:40

У просторијама Тужилаштва БиХ, данас је између Тужилаштва Босне и Херцеговине и Комисије за вриједносне папире Федерације Босне и Херцеговине потписан Споразум о оперативној сарадњи као потврда воље обје институције да унаприједе сарадњу која је успостављена у области надзора над провођењем закона и других прописа из надлежности Комисије, односно у вези с спровођењем истрага за кривична дјела на којима ради Тужилаштво БиХ а за која је надлежан Суд Босне и Херцеговине, у складу са Законом о кривичном поступку Босне и Херцеговине и другим примјењивим законима.

 

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И КОМИСИЈА ЗА ВРИЈЕДНОСНЕ ПАПИРЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ОПЕРАТИВНОЈ САРАДЊИ

У име Тужилаштва Босне и Херцеговине споразум је потписао главни тужилац Миланко Кајганић, а у име Комисије за вриједносне папире Федерације БиХ предсједник Комисије Аднан Зукић. Том приликом господин Зукић је казао да споразум представља наставак реализације програмских циљева Комисије у 2023. години у области сарадње регулатора с надлежним правосудним и осталим тијелима и изразио наду да ће напори на процесуирању кривичних дјела почињених у вези с прометом вриједносним папирима у наредном периоду донијети резултате, чиме ће се несумњиво ојачати владавина закона и повјерење инвеститора и јавности у тржиште капитала у Федерацији БиХ и цијелој држави.

 

Главни тужилац Кајганић истакао је да Тужилаштво БиХ ради на већем броју предмета који се односе на незаконитости у области финансијског криминала, индиректних пореза, прања новца и других кривичних дјела у којима је битна сарадња и законито и превентивно поступање, прије свега институција које регулишу тржиште капитала.

 

Потписивањем Споразума успостављена је формална основа за унапређење ефикасности сарадње ових институција с циљем процесуирања кривичних дјела из надлежности обје институције, а што ће за посљедицу имати побољшање транспарентности, безбједности и правичности тржишта вриједносних папира у Федерацији Босне и Херцеговине, али и владавину права у цијелој земљи.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba