Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ

04.09.2023. 11:02

Осумњичени се терете да су, као чланови организованог међународног ланца кријумчара људи, учествовали у кријумчарењу преко БиХ у ЕУ више стотина држављана Р Турске и других земаља.

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњичене:

 

1. Baban Mohammed Kareema, рођеног 1990. године у Ираку, држављанин Ирака, лишен слободе од стране МУП-а Кантона Сарајево,

2. Onen Ilhana, рођеног 1986. године у Турској, држављанин Турске, лишен слободе од стране МУП-a Кантона Сарајево,

       3. Њемчевић Емира, рођеног  1972. године у Сарајеву, држављанин БиХ, лишен слободе дана од стране МУП-а Кантона Сарајево.

 

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и партнерских институција и агенција за провођење закона и осумњичени су да су, дјелујући као дио међународне организоване криминалне групе, у протеклих неколико мјесеци учествовали у кријумчарењу већег броја држављана Р Турске, као и других земаља, које су илегално транспортовали у БиХ, проналазили им смјештај и превоз из Сарајева према градовима у УСК, одакле су кријумчарени даље према Р Хрватској и земљама ЕУ, а за што су остваривали незакониту имовинску корист у већим износима.

 

Према прикупљеним доказима, осумњичени су дјеловали у координацији са другим лицима која се налазе на подручју Турске и БиХ. Приликом активности лишења слободе и претреса заплијењена је већа количина новца, као и путне исправе и документи више од 400 лица, држављана Турске, за које се сумња да су прокријумчарени у земље ЕУ.

 

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц), у односу на стране држављане због опасности од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи могли поновити кривично дјело или довршити започето, а за држављанина БиХ због опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

 

Тужилаштво БиХ и партнерске институције, МУП КС и Гранична полиција БиХ, настављају истрагу и прикупљање доказа у овом предмету.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba