Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 15 ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ У КОЈЕМ ЈЕ ОШТЕЋЕНА КОМПАНИЈА “БОСНАЛИЈЕК” Д.Д. САРАЈЕВО

31.08.2023. 12:55

Према прикупљеним доказима, незаконита имовинска корист у овом предмету са коруптивним кривичним дјелима, као и причињена штета износи више од 10,8 милиона КМ.

 

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 15 ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ У КОЈЕМ ЈЕ ОШТЕЋЕНА КОМПАНИЈА “БОСНАЛИЈЕК” Д.Д. САРАЈЕВО

Тужитељка Тужилаштва БиХ, у предмету високе корупције и организованог криминала, подигла је оптужницу која се односи на кривична дјела организираног криминала, злоупотребе положаја или овлаштења, склапање штетног уговора и прање новца, која су почињена између 2005. и 2016. године, за која се терете 11 физичких и 4 правна лица.

 

У оптужници се наводи да су првооптужени Узуновић Недим, у својству организатора, заједно са више других лица, са којима је повезан родбинским везама или на други начин, дјелујући као организована група, према међусобним договорима, планирањем и извршењем кривичних дјела ради остваривања незаконите имовинске користи, а супротно интересима компаније Босналијек д.д., вршили финансијске трансакције путем више off-shore компанија регистрованих на Британским Дјевичанским острвима и Сејшелима, у корист рачуна компанија у Латвији, Кипру и другим земљама, а за наводне маркетиншке или консултантске услуге које нису извршене.

 

У оптужници се наводи да је првооптужени Узуновић Недим, као стварни власник off-shore компанија и директор представништва компаније Босналијек д.д. у Москви, у намјери да прикрије стварни извор, природу и поријекло новца те исти незаконито убаци у легалне финансијске токове, уплаћивао велике новчане износе на рачуне којима је располагао, као и рачуне себи блиских лица, који су након тога кориштени за различите намјене, укључујући и куповину некретнина, дионица, возила и других вриједности.

 

Према прикупљеним доказима, оптужени су оштетили компанију Босналијек д.д. Сарајево за износ од 10.849.609,43 КМ, а себи прибавили противправну имовинску корист у износу од 9.984.508,01 КМ, којим новцем су даље располагали и користили у привредном пословању, куповали покретну и непокретну имовину у Босни и Херцеговини и Републици Хрватској, стављајући новац за који су знали да је прибављен почињењем кривичног дјела у легалне финансијске токове.

 

Тужилаштво БиХ и партнерске институције и агенције које су учествовале у истрази у БиХ и иностранству, а посебно Државна агенција за истраге и заштиту, задокументовале су више стотина иностраних и домаћих финансијских трансакција у великим износима, те је над одређеним новчаним средствима и имовином током поступка извршена забрана располагања, а у оквиру оптужнице тражиће се одузимање вишемилионске незаконите имовинске користи у појединачно утврђеним износима.

 

Оптужени су:

 

1. НЕДИМ УЗУНОВИЋ, рођен 1976. године у Мостару, држављанин БиХ,

2. ЕМИН ХАЏИОМЕРОВИЋ, рођен 1948. године у Котор Вароши, држављанин БиХ,

3. ЈАСМИНА УЗУНОВИЋ, рођена 1979. године у Бања Луци, држављанка БиХ,

4. СЕАД УЗУНОВИЋ, зв. „Сејо“, рођен 1952. године у Коњицу, држављанин БиХ,

5. МУНИР ЋУКЛЕ, рођен 1970. године у Коњицу, држављанин БиХ,

6. НАДИЈА ЋУКЛЕ, рођена 1978. године у Сарајеву, држављанка БиХ,

7. АЛМА ТУРАЈЛИЋ, рођена 1985. године у Бања Луци, држављанка БиХ,

8. АЗИЗ ШУКАЛО, рођен 1958. године у Фочи, држављанин БиХ,

9. ВЕДАД ТУЗОВИЋ, зв. “Ведо“, рођен 1976. године у Сарајеву, држављанин БиХ,

10. БОГДАН ЈОКОВИЋ, рођен 1958. године у Београду, држављанин БиХ и Републике Србије,

11. АНЕЛ ВРТИЋ, зв. „Црни“, рођен 1976. године у Сарајеву, држављанин Босне и Херцеговине,

12. Правно лице „SERRETA INVESTING“ д.о.о. Сарајево,

13. Правно лице „ЛИБЕРО 5“ д.о.о. Коњиц,

14. Правно лице „ТУРИСТ БЕСТ“ д.д. Коњиц и

15. Правно лице „ЕМКО ГРАЂЕЊЕ“ д.о.о. Рогозница.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 24 свједока, стручног вјештака, као и прилагањем више стотина доказних материјала, укључујући и документе међународне правне помоћи добијене из правосудних институција Латвије, Кипра, Хрватске, Словеније итд.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba