Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

29.08.2023. 11:22

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:  

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

-     MUHAMMADA NASRIJA, рођеног 2003. године у мјесту Конар, Авганистан, држављанин Авганистана, налази се у притвору, и

 

-     ZAINA AFRIDIJA, рођеног 2002. године у мјесту Јамрауд, Пакистан, држављанин Пакистана, налази се у притвору.

 

Оптужени се терете да су, дјелујући у намјери остваривања незаконите имовинске користи, омогућили да 18 миграната држављана Авганистана, међу којима и малољетна лица, незаконито уђу из Р Србије у Босну и Херцеговину, иако наведени мигранти нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у БиХ.

 

Наведене илегалне мигранте оптужени су, дана 23. јуна ове године, чамцем у двије групе прокријумчарили преко ријеке Дрине на подручје Босне и Херцеговине, иако су знали да се ради о илегалним мигрантима који не знају пливати, угрозили им живот, здравље и безбједност стављајући их у гумени чамац у пуно већем броју од дозвољеног, а након што су уочени од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ, оптужени су покушали побјећи скоком из чамца у којем су превозили мигранте, у чему су спријечени интервенцијом полицијских службеника.

 

Опужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 1. у вези  са ставом 4. Кривичног закона БиХ, а све у вези са чланом 29. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba