Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

29.08.2023. 11:22

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:  

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

-     MUHAMMADA NASRIJA, rođenog 2003. godine u mjestu Konar, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru, i

 

-     ZAINA AFRIDIJA, rođenog 2002. godine u mjestu Jamraud, Pakistan, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, omogućili da 18 migranata državljana Afganistana, među kojima i malodobne osobe, nezakonito uđu iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, iako navedeni migranti nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH.

 

Navedene ilegalne migrante optuženi su, dana 23. lipnja ove godine, čamcem u dvije skupine prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, ugrozili im život, zdravlje i sigurnost stavljajući ih u gumeni čamac u puno većem broju od dozvoljenog, a nakon što su uočeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih djelatnika.

 

Opuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. u svezi  sa stavkom 4. Kaznenog zakona BiH, a sve u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba