Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ

25.08.2023. 13:07

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњичене:

 

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ

.       Мурат Гулер, рођен 1997. године, држављанин Републике Турске

2.     Нихат Бајрам, рођен 1974. године, држављанин Републике Турске.

 

Наведени осумњичени лишени су слободе 23.8. од стране Граничне полиције БиХ, ЈГП Горица, након што су у заједничким патролама ГП БиХ и ГП Хрватске-Имотски, откривени у кријумчарењу 13 лица, држављана Турске, што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења  миграната, копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли.

 

Кријумчари и кријумчарена лица откривени су на самој граничној линији у ширем подручју Посушја, након чега су лишени слободе и стављени под контролу.

 

Осумњичени се терете да су ради стицања незаконите имовинске користи кријумчарили стране држављане које су довели у неприступачно подручје у близини државне границе, гдје су требали бити илегално преведени на подручје Р Хрватске и ЕУ.

 

Они се терете да су, с циљем стицања противправне имовинске користи, заједно са њима познатим лицима учестовали у покушају недозвољеног превођења преко државне границе више лица страних држављана, чиме су починили кривично дјело Кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗБиХ.

 

Мјера притвора предлаже се јер се ради о страним држављанима који би одласком из БиХ постали недоступни правосуђу БиХ, као и из разлога што би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, као и  вршити утицај на свједоке или саучеснике.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba