Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

25.08.2023. 13:07

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

1.     Murat Guler, rođen 1997. godine, državljanin Republike Turske

2.     Nihat Bajram, rođen 1974. godine, državljanin Republike Turske.

 

Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode 23.8. od strane Granične policije BiH, JGP Gorica, nakon što su u zajedničkim patrolama GP BiH i GP  Hrvatske-Imotski, otkriveni u krijumčarenju 13 lica, državljana Turske, što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja  migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

 

Krijumčari i krijumčarena lica otkriveni su na samoj graničnoj liniji u širem području Posušja, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

 

Osumnjičeni se terete da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje R Hrvatske i EU.

 

Oni se terete da su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim licima učestvovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice više lica stranih državljana, čime su počinili krivično djelo Krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH.

 

Mjera pritvora predlaže se jer se radi o stranim državljanima koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosuđu BiH, kao i iz razloga što bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i  vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba