Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

23.08.2023. 12:18

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

-     Хусић Малика, зв. ”Боко”, рођеног 1995. године у Високом, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терети да је 2.6.2021. године, ради стицања незаконите имовинске користи, након договора са њему познатим лицем-страним држављанином, на подручју Сарајева преузео четворицу држављана Пакистана који су незаконито ушли и боравили на територији Босне и Херцеговине, са намјером да их за новчану корист превезе према граници са Р Хрватском, те их изван граничног прелаза прокријумчари на подручје Р Хрватске, што је супротно одредби члана 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли.

 

Оптужени је на подручју Мостара откривен и заустављен од стране полиције, након чега се оглушио на наредбу за заустављање, да би након полицијске потјере био ухваћен, као и мигранти који су покушали побјећи из возила.

 

Оптужени се терети да је, у намјери стицања противправне имовинске користи, покушао извршити незаконит превоз лица која нису испуњавала услове за законит прелазак границе са територије БиХ на територији Р Хрватске, на мјесту које није предвиђено за прелазак државне границе, чиме је починио кривично дјело - Кријумчарење лица из члана 189. став 1. Кривичног закона БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba