Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

23.08.2023. 12:18

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

-     Husić Malika, zv. ”Boko”, rođenog 1995. godine u Visokom, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

 

Optuženi se tereti da je 2.6.2021. godine, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, nakon dogovora sa njemu poznatom osobom-stranim državljaninom, na području Sarajeva preuzeo četvoricu državljana Pakistana koji su nezakonito ušli i boravili na teritoriju Bosne i Hercegovine, sa namjerom da ih za novčanu korist preveze prema granici sa R Hrvatskom, te ih izvan graničnog prijelaza prokrijumčari na područje R Hrvatske, što je protivno odredbi članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

 

Optuženi je na području Mostara otkriven i zaustavljen od strane policije, nakon čega se oglušio na naredbu za zaustavljanje, da bi nakon policijske potjere bio uhvaćen, kao i migranti koji su pokušali pobjeći iz vozila.

 

Optuženi se tereti da je, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, pokušao izvršiti nezakonit prijevoz osoba koje nisu ispunjavale uvjete za zakonit prelazak granice sa teritorija BiH na teritorij R Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za prelazak državne granice, čime je počinio kazneno djelo - Krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba