Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

17.08.2023. 14:58

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

-     Кабиљагић Адамира, зв. ”Срећо”, рођеног 1987. године у Бихаћу, раније осуђиван, држављанин БиХ.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

Оптужени се терети да је, у намјери стицања противправне имовинске користи, дана 3.9.2022. године, на подручју општине Чајниче, по претходном договору са њему познатим лицима, извршио прихват шест држављана Пакистана и једног држављанина Индије, иако је знао да су наведена лица, супротно одредби члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, на незаконит начин преведене са територије Црне Горе на територију БиХ, на мјесту које није предвиђено за прелазак државне границе, што је супротно одредбама Закона о граничној контроли.

 

Оптужени је наведене радње учинио са намјером да наведене мигранте превезе на подручје Сарајева, на који начин би им омогућио незаконит превоз и боравак у БиХ, иако наведени мигранти нису испуњавали услове за законит боравак у БиХ, сходно одредбама Закона о странцима, а како би за наведену услугу наплатио одређени износ новца.

 

Оптужени је у почињењу кривичног дјела откривен од стране полиције у мјесту Љубогошта код Пала, гдје се оглушио на наредбу полиције за заустављање возила у којем је превозио мигранте, те је након потјере заустављен, а страни држављани који су почели бјежати, пронађени и предати надлежним институцијама БиХ.

 

Оптужени се терети да је у намјери стицања противправне имовинске користи вршио незаконит  превоз кријумчарених лица, омогућивши им тако незаконит боравак у Босни и Херцеговини, чиме је починио кривично дјело - Кријумчарење лица из члана 189. став 2. КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba