Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НЕЏАДА ЋЕХИЋА (1972) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

03.08.2023. 10:51

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Неџада Ћехића званог „Ћеха“, рођеног 1972. године у Босанској Крупи, држављанина БиХ, налази се у притвору.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НЕЏАДА ЋЕХИЋА (1972) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника вода Војне полиције 511. Славне брдске бригаде АРБиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

 

Како се наводи у оптужници, оптужени се терети да је приликом напада Армије РБиХ на положаје ВРС у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука на подручју Босанске Крупе, у периоду од друге половине маја 1995. године па до половине јула 1995. године, након што је заробљено и стављено ван борбених дејстава најмање 25 припадника ВРС, од којих су четворица одмах убијени, а преосталих 21 одведен у заробљеништво и држан под надзором Војне полиције 511. бригаде Армије РБиХ, у више наврата, оптужени лично, са другим лицима, учествовао у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима на три локације, када је дио заробљеника убијен из ватреног оружја на локацијама Перна - Падеж и Перна – Војна економија, а други заробљеници испред војног затвора дрвеним колчевима и другим предметима тучени до смрти.

 

На наведени начин убијено је најмање 25 заробљених припадника ВРС. Тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. у вези са члановима 180. и 29.  Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 115 свједока, 3 стручна вјештака и прилагањем више од 137 доказних материјала.

 

За наведене догађаје Тужилаштво БиХ је раније подигло оптужницу против 7 лица у предмету Бужимкић Сенад и др., а оптужени Ћехић је био недоступан правосудним институцијама БиХ. У мјесецу јуну ове године оптужени је изручен БиХ од стране партнерских и правосудних институција Аустрије са којима се заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

 

 

 Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba