Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDŽADA ĆEHIĆA (1972) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA

03.08.2023. 10:51

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog „Ćeha“, rođenog 1972. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDŽADA ĆEHIĆA (1972) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije 511. Slavne brdske brigade AR BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

 

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostalih 21 odveden u zarobljeništvo i držan pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, u više navrata, optuženi lično, sa drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna - Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima tučeni do smrti.

 

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. u vezi sa članovima 180. i 29.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

 

Za navedene događaje Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv 7 lica u predmetu Bužimkić Senad i dr., a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. U mjesecu junu ove godine optuženi je izručen BiH od strane partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

 

 

 Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba