Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ТРАВНИКА И СКЕНДЕР ВАКУФА/КНЕЖЕВА

27.07.2023. 15:17

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ТРАВНИКА И СКЕНДЕР ВАКУФА/КНЕЖЕВА

- ПЕУЛИЋ БОШКА,  рођеног 1947. године у општини Прњавор, држављанина БиХ и Републике Србије,

- ЂУРИЋ ПЕТРА званог „Керуша“, рођеног 1954. године у општини Кнежево, држављанина БиХ, и

- ПЕУЛИЋ ДАВОРА, рођеног 1970. године у Љубљани, Република Словенија, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба, у периоду од почетка мјесеца маја до краја мјесеца октобра 1992. године, у својству: оптужени Пеулић Бошко команданта Крајишког корпуса, Ђурић Петар командира јединице Војне полиције ВРС-а и Пеулић Давор командира центра везе ВРС-а, поступали супротно одредбама Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима и Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

 

Према наводима оптужнице, оптужени Пеулић Бошко терети се да  је знао за злочин који су починили њему подређени припадници, убиство тринаест ратних заробљеника – припадника ХВО-а Травник на платоу Галица, планина Влашић, општина Травник, дана 15.05.1992. године, те да је као надређено и одговорно лице за безбједност тих цивила и ратних заробљеника пропустио предузети нужне и разумне мјере да спријечи убиства и нечовјечна поступања, нити да њему подређене починиоце тих убистава казни.

 

Они се терете да су заједно, у својству команданта и командира војске, учествовали у незаконитом затварању и нечовјечном поступању према затвореним цивилима и ратним заробљеницима у импровизованом затвору – подрумским просторијама ПТТ-а Скендер Вакуф, држећи их у нехуманим условима, над којима су починили мучење, злостављање, премлаћивање, наношења физичких и психичких озљеда, мучење на изразито понижавајуће начине, што је резултирало трајним и тешким физичким и психичким озљедама код већег броја затворених лица.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. КЗ-а СФРЈ, у вези са кривичним дјелом ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. истог Закона.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 67 свједока и прилагањем око 186 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba