Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU TRAVNIKA I SKENDER VAKUFA/KNEŽEVA

27.07.2023. 15:17

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU TRAVNIKA I SKENDER VAKUFA/KNEŽEVA

- PEULIĆ BOŠKA,  rođenog 1947. godine u općini Prnjavor, državljanina BiH i Republike Srbije,

- ĐURIĆ PETRA zvanog „Keruša“, rođenog 1954. godine u općini Kneževo, državljanina BiH, i

- PEULIĆ DAVORA, rođenog 1970. godine u Ljubljani, Republika Slovenija, državljanina BiH.

 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u razdoblju od početka mjeseca svibnja do konca mjeseca listopada 1992. godine, u svojstvu: optuženi Peulić Boško zapovjednika Krajiškog korpusa, Đurić Petar komandira jedinice Vojne policije VRS-a i Peulić Davor komandira centra veze VRS-a, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

 

Prema navodima optužnice, optuženi Peulić Boško tereti se da  je znao za zločin koji su počinili njemu podređeni pripadnici, ubojstvo trinaest ratnih zarobljenika – pripadnika HVO-a Travnik na platou Galica, planina Vlašić, općina Travnik, dana 15.05.1992. godine, te da je kao nadređena i odgovorna osoba za sigurnost tih civila i ratnih zarobljenika propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubojstva i nečovječna postupanja, niti da njemu podređene počinitelje tih ubojstava kazni.

 

Oni se terete da su zajedno, u svojstvu zapovjednika i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima u improviziranom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender Vakuf, držeći ih u nehumanim uvjetima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenja tjelesnih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo trajnim i teškim tjelesnim i psihičkim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ-a SFRJ, u svezi sa kaznenim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. istog Zakona.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba