Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА, ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ВРБОВАЊА ЖРТВЕ У СВРХУ СЕКСУАЛНОГ ИСКОРИШТАВАЊА

24.07.2023. 12:48

По налогу Тужилаштва БиХ јутрос су полицијски службеници Граничне полиције БиХ, дјелујући по упутствима тужиоца, извршили лишење слободе два лица држављана Авганистана, осумњичена за кривично дјело кријумчарење лица и међународна трговина људима.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА, ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ВРБОВАЊА ЖРТВЕ У СВРХУ СЕКСУАЛНОГ ИСКОРИШТАВАЊА

Осумњичени се терете да су дужи временски период, ради остваривања незаконите имовинске користи, за уговорене новчане накнаде, вршили нелегално пребацивање више миграната са територије БиХ на подручје Р Хрватске и ЕУ. Они су у близини граничног прелаза налазили камионе на паркиралишту који су чекали на прелазак државне границе и у товарне просторе теретних моторних возила без знања возача скривали мигранте, те на тај начин незаконито преко државне границе превели већи број миграната.

 

Осумњичени се терете и да су ради сексуалног искориштавања вршили експлоатацију малољетног мушког лица, страног држављанина, на начин да су наведену жртву уз употребу силе и пријетње и искориштавајући његово стање беспомоћности физички, психички и сексуално искориштавали у више наврата.

 

Након што испита осумњичене, поступајући тужилац ће донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора и наставку истражних активности у предмету.

 

Тужилаштво БиХ, заједно са надлежним полицијским и безбједносним агенцијама, предузима интензивне активности у борби против свих облика трговине људима и искориштавања беспомоћног и тешког положаја жртава у сврху сексуалне, радне или друге експлоатације, ради кажњавања починилаца и пружања помоћи и заштите жртвама.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba