Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVA DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA, TRGOVINE LJUDIMA I VRBOVANJA ŽRTVE U SVRHU SEKSUALNOG ISKORIŠTAVANJA

24.07.2023. 12:48

Po nalogu Tužiteljstva BiH jutros su policijski djelatnici Granične policije BiH, djelujući po uputama tužitelja, izvršili lišenje slobode dvije osobe državljane Afganistana, osumnjičene za kazneno djelo krijumčarenje osoba i međunarodna trgovina ljudima.

 

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVA DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA, TRGOVINE LJUDIMA I VRBOVANJA ŽRTVE U SVRHU SEKSUALNOG ISKORIŠTAVANJA

Osumnjičeni se terete da su duže vremensko razdoblje, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorija BiH na područje R Hrvatske i EU. Oni su u blizini graničnog prijelaza nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

 

Osumnjičeni se terete i da su radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetne muške osobe, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz uporabu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti tjelesno, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata.

 

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

 

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima i iskorištavanja bespomoćnog i teškog položaja žrtava u svrhu seksualne, radne ili druge eksploatacije, radi kažnjavanja počinitelja i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba