Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVA DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA, TRGOVINE LJUDIMA I VRBOVANJA ŽRTVE U SVRHU SEKSUALNOG ISKORIŠTAVANJA

24.07.2023. 12:48
Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros su policijski službenici Granične policije BiH, djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode dva lica državljana Afganistana, osumnjičena za krivično djelo krijumčarenje ljudi i međunarodna trgovina ljudima.
PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVA DRŽAVLJANA AFGANISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA, TRGOVINE LJUDIMA I VRBOVANJA ŽRTVE U SVRHU SEKSUALNOG ISKORIŠTAVANJA

Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorije BiH na područje R Hrvatske i EU. Oni su u blizini graničnog prelaza nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

 

Osumnjičeni se terete i da su radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetnog muškog lica, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata.

 

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

 

Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima i iskorištavanja bespomoćnog i teškog položaja žrtava u svrhu seksualne, radne ili druge eksploatacije, radi kažnjavanja počinilaca i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba