Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

19.07.2023. 13:43

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

-     Глигоревић Борислава, зв. “Беба” или “Бебо”, рођеног 1971. године у Снагову, Зворник, држављанина БиХ и Р Србије, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, те широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Зворника и околине, у својству припадника ТО Зворник, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

Он је оптужен да је као припадник јединице “Бијели орлови”, крајем мјесеца маја и почетком мјесеца јуна 1992. године у мјесту Липље, општина Зворник, гдје је наведена јединица држала у незаконитом затварању више стотина цивила бошњачке националности, сам као и са другим припадницима јединице, употребом силе и пријетњи оружјем, починио силовање и сексуално злостављање три жртве које су присилно одвајане од осталих затвореника а често и од дјеце и породица, те одвођене у околне објекте гдје су над њима почињени наведени злочини.

 

Оптужени се терети за кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 24 свједока, међу којима и 5 свједока и свједокиња под мјерама заштите, два стручна вјештака, као и више од 70 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ који је исту потврдио.

 

Редигована оптужница 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba