Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ZVORNIKA

19.07.2023. 13:43

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ZVORNIKA

-     Gligorević Borislava, zv. “Beba” ili “Bebo”, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

On je optužen da je kao pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatvaranju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve koje su prisilno odvajane od ostalih zatvorenika a često i od djece i porodica, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini.

 

Optuženi se tereti za krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

 

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i 5 svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

 

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba