Vijesti

PRIPADNIK ISIL-a KOJI JE UHAPŠEN U BiH 2017. GODINE, OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA U SAD-u

17.07.2023. 15:58

Američko Ministarstvo pravosuđa (Department of Justice), objavilo je da je optuženi Mirsad Kandić (1981), osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

PRIPADNIK ISIL-a KOJI JE UHAPŠEN U BiH 2017. GODINE, OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA U SAD-u

Optuženi Kandić, za kojim su dugo tragale pravosudne institucije, lišen je slobode prilikom vrlo kratkog boravka u BiH, 2017. godine, kada je u zajedničkom djelovanju Tužilaštva BiH, SIPA-e, OSA-e i drugih partnerskih institucija lociran i lišen slobode u Sarajevu.

 

Osumnjičeni Kandić, koji je rođen je u Peći 1981. godine i nije državljanin BiH,  ubrzo nakon hapšenja izručen je pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, gdje je procesuiran kao visoko rangirani pripadnik tzv. ”ISIL"-a.

 

Tužilaštvo BiH i Odsjek za terorizam, u okviru anti-terorističke koalicije, aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama u borbi protiv terorizma, sa partnerskim institucijama iz zemalja širom svijeta.

 

U nastavku je link na informaciju Ministarstva pravosuđa SAD:

 

Eastern District of New York | High Level Member of ISIS Sentenced to Life in Prison for Material Support to a Foreign Terrorist Organization Resulting in Death | United States Department of Justice

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba