Vijesti

NA PODRUČJU BANOVIĆA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE JEDNE NESTALE OSOBE

17.07.2023. 15:54

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na mikro-lokaciji Kvrge, na području općine Banovići, gdje po nalogu postupajućeg tužioca koordinira aktivnosti službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

 

NA PODRUČJU BANOVIĆA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE JEDNE NESTALE OSOBE

Na navedenoj lokaciji pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, koji će biti prebačeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

 

Prema preliminarnim dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti nestaloj u proteklom ratu, a tačan identitet bit će utvrđen DNK analizom uzorka.

 

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, SIPA-e, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, ljekar-patolog sudske medicine, te policijski službenici MUP-a TK PU Banovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku potporu.

 

Pronalazak lokacije sa posmrtnim ostacima rezultat je zajedničkog i koordiniranog rada i razmjene informacija Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba