Vijesti

TUŽIOCI IZ BAVARSKE U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

12.07.2023. 14:19

Tim stručnjaka za borbu protiv ekstremizma, terorizma i govora mržnje, predvođen bavarskim glavnim tužiocem, boravi u posjeti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

 
TUŽIOCI IZ BAVARSKE U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

Ova dvodnevna stručna posjeta inicirana je kako bi se razmijenila iskustva i kako bi tužioci, pravni saradnici i istražioci iz Tužilaštva BiH, koji rade na ovim predmetima, sa kolegama iz Njemačke razgovarali o zakonskim rješenjima, pravosudnoj praksi i tužilačkom radu u procesuiranju krivičnih djela definisanih njemačkim zakonodavstvom i primjenjivosti ovih rješenja u procesuiranju krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. KZ-a BiH, a naročito stava 3. koji se odnosi na  krivična djela odobravanja, poricanja, grubog umanjivanja ili pokušaja opravdavanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom koja su u krivično zakonodavstvo Bosne i Hercegovine uvedena Odlukom visokog predstavnika u BiH krajem mjeseca jula 2021. godine.

 

Kolege iz Njemačke i Bosne i Hercegovine razgovarat će o iskustvima u dokazivanju, dokumentovanju i sudskom gonjenju počinilaca ovih krivičnih djela, kao i mogućnostima da se u Bosni i Hercegovini uspostavi pravosudna praksa koja će biti osnov za dokazivanje, procesuiranje i kažnjavanje ovih krivičnih djela.

 

Također, bit će razgovarano o tome kako se pojedina zakonska rješenja mogu unaprijediti u praksi kako bi tužilaštva, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, mogla efikasno raditi na prikupljanju dokaza i donošenju tužilačkih odluka u ovim predmetima.

 

Ova posjeta omogućit će da predstavnici Tužilaštva BiH, sa predstavnicima iz pravosudnog sistema SR Njemačke prodiskutuju o primjeni međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba