Вијести

ПАРТНЕРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ АУСТРИЈЕ ИЗРУЧИЛЕ БиХ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

26.06.2023. 12:48

Осумњичени Ћехић Неџад (1972) терети се да је починио кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника 1995. године.

 
 ПАРТНЕРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ АУСТРИЈЕ ИЗРУЧИЛЕ БиХ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

Након изручења осумњиченог, које су реализовале партнерске институције Републике Аустрије, гдје је осумњичени лоциран и лишен слободе, одржано је рочиште у Суду БиХ на којем је за осумњиченог одређена мјера притвора.

 

Осумњичени Ћехић Неџад, рођен 1972. године у Босанској Крупи, обухваћен је истрагом Посебног одјела за ратне злочине која се односи на убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС, који су у рејону Босанске Крупе заробљени 1995. године.

 

Истрага у овом предмету, у којем је подигнута оптужница против 7 лица у предмету Бужимкић Сенад и др. обухвата и осумњиченог Ћехића, који је био недоступан правосудним институцијама БиХ, након чега се са партнерским полицијским и правосудним институцијама заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

 

Оптужени у наведеном предмету терете се да су, у својству команданата и припадника 511. Славне брдске бригаде Армије РБиХ, поступали супротно Женевским конвенцијама о заштити ратних заробљеника за вријеме рата.

 

У оптужници се наводи да су, након заробљавања најмање 25 припадника ВРС на локалитетима у општини Босанска Крупа, четворица заробљеника одмах убијени, а остали одведени у заробљеништво, након чега су одвођени, мучени и злостављани, те је дио заробљеника убијен из ватреног оружја а дио заробљеника хладним оружјем и разним предметима тучен до смрти.

 

Тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba