Вијести

ЕВРОПОЛ ПОДРЖАО ИНСТИТУЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ИСТАКАО ВАЖНОСТ САРАДЊЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У БиХ И РЕГИОНУ

22.06.2023. 15:51

ЗАУСТАВЉЕНА УТИЦАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОПОЈНИХ ДРОГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

 
ЕВРОПОЛ ПОДРЖАО ИНСТИТУЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ИСТАКАО ВАЖНОСТ САРАДЊЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У БиХ И РЕГИОНУ

Резултат посљедњег дана операције је повећање броја осумњичених лишених слободе у протекле 3 године на 38

 

Европол је подржао Босну и Херцеговину у идентификовању и разбијању велике криминалне мреже умијешане у трговину опојним дрогама и оружјем, прање новца и корупцију. У истрагу, покренуту анализом Европола, били су укључени сљедећи органи Босне и Херцеговине: Федерално министарство унутрашњих послова, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Гранична полиција и Тужилаштво БиХ. У истрази су учествовали и органи гоњења (Федерална канцеларија криминалистичке полиције) и правосудни органи из Њемачке.

 

Истрага, покренута 2021. године, била је усредоточена на активности криминалне мреже која је углавном била укључена у производњу и трговину опојним дрогама на западном Балкану, у ЕУ и Јужној Америци. Оперативном анализом криптиране комуникације добивени су важни трагови који су послужили за идентификацију криминалних актера. Европол је подржао националне органе у развоју њихових истражних активности пружајући им важне увиде добивене из комуникације осумњичених путем шифрираних апликација АНОМ и SkyECC, с тим да је ова посљедња укинута 2021. године.

 

Размјеном информација између различитих државних органа откривена је организација великих размјера, распрострањена на два континента и с неким члановима на положајима у државној управи Босне и Херцеговине. Дана 19. јуна, осмог дана операције у оквиру ове трогодишње операције, државни органи БиХ лишили су слободе шест лица. Тим лишавањима слободе број лица која су лишена слободе због повезаности с овом организованом криминалном групом порастао је на укупно 38.

 

 

Укупни резултати операције:

 

·        Лишено је слободе 38 осумњичених лица, од којих 8 на дужностима у државној управи Босне и Херцеговине

·        1 високовриједна мета лишена је слободе у Њемачкој изручена Босни и Херцеговини

·        Запљене укључују преко 300 кг канабиса те некретнине и готовину укупне вриједности од преко 6 милиона евра

 

Европол је подржавао операцију од самог почетка анализе комуникације која је националним органима омогућила препознавање осумњиченика и откривање њихових криминалних активности. Европол је омогућио размјену информација те координисао и финансирао оперативне састанке. Паралелне оперативне анализе Европола, достављене у облику пакета обавјештајних података, расвијетлиле су разгранатости и утицај криминалне мреже. Европол је такође подржао националне органе слањем стручњака на терен како би истраживачи пружили аналитичку подршку и техничку експертизу у стварном времену.

 

Јача оперативна сарадња с Босном и Херцеговином

 

Од јуна 2023. године Европол додатно јача своју оперативну сарадњу с Босном и Херцеговином (БиХ). Тај нови развој односи се на успоставу јединствене Националне контактне тачке за све органе за провођење закона у БиХ с Европолом, повезујући је са системом Европолове мреже за безбједну размјену информација (SIENA). Успостављање те Националне контактне тачке, која ће координисати комуникацију између надлежних органа за провођење закона у БиХ и Европола, прати распоређивање официра за везу из БиХ у агенцију. Официр за везу БиХ придружиће се великој заједници од готово 300 официра за везу, који представљају више од 45 земаља, а које су већ смјештене у сједишту Европола.

 

Вијест преузета са: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/influential-drug-trafficking-organisation-halted-in-bosnia-and-herzegovina

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba