Vijesti

EUROPOL PODRŽAO INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE I ISTAKAO VAŽNOST SARADNJE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA U BiH I REGIONU

22.06.2023. 15:51

ZAUSTAVLJENA UTICAJNA ORGANIZACIJA ZA KRIJUMČARENJE OPOJNIH DROGA U BOSNI I HERCEGOVINI

 
EUROPOL PODRŽAO INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE I ISTAKAO VAŽNOST SARADNJE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA U BiH I REGIONU

Rezultat posljednjeg dana operacije je povećanje broja osumnjičenih lišenih slobode u protekle 3 godine na 38

 

Europol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identificiranju i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu opojnim drogama i oružjem, pranje novca i korupciju. U istragu, pokrenutu analizom Europola, bili su uključeni sljedeći organi Bosne i Hercegovine: Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Tužilaštvo BiH. U istrazi su sudjelovali i organi gonjenja (Federalni ured kriminalističke policije) i pravosudni organi iz Njemačke.

 

Istraga, pokrenuta 2021. godine, bila je usredotočena na aktivnosti kriminalne mreže koja je uglavnom bila uključena u proizvodnju i trgovinu opojnim drogama na zapadnom Balkanu, u EU i Južnoj Americi. Operativnom analizom kriptirane komunikacije dobijeni su važni tragovi koji su poslužili za identifikaciju kriminalnih aktera. Europol je podržao nacionalne organe u razvoju njihovih istražnih aktivnosti pružajući im važne uvide dobijene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija ANOM i SkyECC, s tim da je ova posljednja ukinuta 2021. godine.

 

Razmjenom informacija između različitih državnih organa otkrivena je organizacija velikih razmjera, rasprostranjena na dva kontinenta i s nekim članovima na položajima u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Dana 19. juna, osmog dana operacije u okviru ove trogodišnje operacije, državni organi BiH lišili su slobode šest osoba. Tim lišavanjima slobode broj osoba koje su lišene slobode zbog povezanosti s ovom organiziranom kriminalnom grupom porastao je na ukupno 38.

 

 

Ukupni rezultati operacije:

 

·        Lišeno je slobode 38 osumnjičenih osoba, od kojih 8 na dužnostima u državnoj upravi Bosne i Hercegovine

·        1 visokovrijedna meta lišena je slobode u Njemačkoj izručena Bosni i Hercegovini

·        Zapljene uključuju preko 300 kg kanabisa te nekretnine i gotovinu ukupne vrijednosti od preko 6 miliona eura

 

Europol je podržavao operaciju od samog početka analize komunikacije koja je nacionalnim organima omogućila prepoznavanje osumnjičenika i otkrivanje njihovih kriminalnih aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija te koordinirao i finansirao operativne sastanke. Paralelne operativne analize Europola, dostavljene u obliku paketa obavještajnih podataka, rasvijetlile su razgranatosti i uticaj kriminalne mreže. Europol je također podržao nacionalne organe slanjem stručnjaka na teren kako bi istraživači pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u stvarnom vremenu.

 

Jača operativna saradnja s Bosnom i Hercegovinom

 

Od juna 2023. godine Europol dodatno jača svoju operativnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom (BiH). Taj novi razvoj odnosi se na uspostavu jedinstvene Nacionalne kontaktne tačke za sve organe za provođenje zakona u BiH s Europolom, povezujući je sa sistemom Europolove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). Uspostavljanje te Nacionalne kontaktne tačke, koja će koordinirati komunikaciju između nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i Europola, prati raspoređivanje oficira za vezu iz BiH u agenciju. Oficir za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, a koje su već smještene u sjedištu Europola.

 

Vijest preuzeta sa: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/influential-drug-trafficking-organisation-halted-in-bosnia-and-herzegovina

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba