Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA BH NOVINARI

01.06.2023. 15:29

Glavni tužilac Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, sastao se sa zvaničnicima Udruženja BH novinari, Borkom Rudić, Markom Divkovićem i Fuadom Kovačevićem, koji su glavnom tužiocu prezentovali listu podataka koju su prikupili o novinarima, odnosno medijskim radnicima, njih ukupno 80, koji su ubijeni ili su stradali za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA BH NOVINARI
S obzirom da Posebni odjel za ratne zločine procesuira predmete ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ova lista podataka ustupljena je Tužilaštvu BiH kao ulazna informacija koja može biti korisna u radu u predmetima za ratne zločine u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Za pojedina stradanja novinara prikupljeni su dostupni podaci i informacije, dok za neka ubistva i stradanja nema gotovo nikakvih dostupnih informacija, pa će udruženje nastaviti prikupljati informacije i dokaze koje će ustupati agencijama za provođenje zakona.

Glavni tužilac se zahvalio predstavnicima Udruženja na saradnji i pomoći agencijama i institucijama za provođenje zakona jer su sve informacije o događajima iz perioda rata koristan materijal za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, predstavnici Udruženja informisani su da je Tužilaštvo BiH nedavno odredilo tužioca kao kontakt-tačku u Tužilaštvu BiH za sigurnost novinara, koji će biti kontakt osoba za komunikaciju i koordinaciju sa novinarskim udruženjima, te agencijama za provođenje zakona koje rade na otkrivanju i krivičnom gonjenju počinilaca krivičnih djela učinjenih na štetu osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba