Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ И РАСТУРАЊЕ НЕОЦАРИЊЕНЕ РОБЕ

29.05.2023. 12:04

Оптужени се терете за организовано прекогранично кријумчарење већих количина текстилне и акцизне робе те продају неоцарињене робе на тржишту БиХ, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.  

 
 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ И РАСТУРАЊЕ НЕОЦАРИЊЕНЕ РОБЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

- Дацић Елведина, рођеног 1987. године у Новом Пазару, Р Србија, налази се у притвору, држављанина Р  Србије,

- Брунчевић Елвиса, рођеног 1980. године у Новом Пазару, Р Србија, налази се у притвору, држављанина Р Србије,

- Чаровац Омера, рођеног 1989. године у Новом Пазару, Р Србија, налази се у притвору, држављанина Р Србије, и

- Салима Чавчића, рођеног 1966. године у Рогатици, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терете да су, у временском периоду од почетка мјесеца новембра 2022. године до половине мјесеца јануара 2023. године, као чланови организоване групе за кријумчарење и растурање неоцарињене робе,  у више наврата вршили кријумчарење текстилне робе - разних одјевних предмета познатих свјетских брендова,  акцизне робе (арома за наргилу), те друге врсте роба са подручја Р Србије на територију БиХ, коју су продавали њима познатим лицима на подручју БиХ и на тај начин остваривали незакониту имовинску корист, те наносили штету буџету и грађанима БиХ.

 

Према наводима оптужнице, оптужени су, као возачи возила за извршење кривичних дјела, користили аутобусе превозничких фирми којима су управљали, са специјално изграђеним преградама и скровиштима за кријумчарење робе преко границе.

 

У неколико одвојених радњи кријумчарена роба је откривена и одузета од стране службеника УИО БиХ и Граничне полиције БиХ.

 

Оптужени се терете да су починили кривична дјела - организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе из члана 215. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом кријумчарење из члана 214. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba