Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE KOJE SE TERETE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE I RASTURANJE NEOCARINJENE ROBE

29.05.2023. 12:04

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje većih količina tekstilne i akcizne robe te prodaju neocarinjene robe na tržištu BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.  

 
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE KOJE SE TERETE ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE I RASTURANJE NEOCARINJENE ROBE

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

 

- Dacić Elvedina, rođenog 1987. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R  Srbije,

- Brunčević Elvisa, rođenog 1980. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R Srbije,

- Čarovac Omera, rođenog 1989. godine u Novom Pazaru, R Srbija, nalazi se u pritvoru, državljanina R Srbije, i

- Salima Čavčića, rođenog 1966. godine u Rogatici, državljanina BiH.

 

Optuženi se terete da su, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca studenog 2022. godine do polovice mjeseca siječnja 2023. godine, kao članovi organizirane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe,  u više navrata vršili krijumčarenje tekstilne robe - raznih odjevnih predmeta poznatih svjetskih brendova,  trošarinske robe (aroma za nargilu), te druge vrste roba sa područja R Srbije na teritorij BiH, koju su prodavali njima poznatim osobama na području BiH i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu proračunu i građanima BiH.

 

Prema navodima optužnice, optuženi su, kao vozači vozila za izvršenje kaznenih djela, koristili autobuse prevozničkih firmi kojima su upravljali, sa specijalno izgrađenim pregradama i skrovištima za krijumčarenje robe preko granice.

 

U nekoliko odvojenih radnji krijumčarena roba je otkrivena i oduzeta od strane djelatnika UNO BiH i Granične policije BiH.

 

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili raspačavanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ-a BiH u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz članka 214. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba