Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ЗВАНИЧНИЦИМА БИРОА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА ПРИ МИНИСТАРСТВУ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

26.05.2023. 10:14

Главни тужилац Миланко Кајганић, заједно са руководитељком Одсјека за тероризам, тужитељком Иваном Петковић и шефом Кабинета, састао се са првом замјеницом координатора Бироа за борбу против тероризма при Министарству иностраних послова Сједињених Америчких Држава, Hillary Batjer Johnson, као и званичницима у овој области и стручњацима ангажованим у борби против тероризма.

 

 
ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ЗВАНИЧНИЦИМА БИРОА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА ПРИ МИНИСТАРСТВУ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

На састанку су главни тужилац и представници Тужилаштва БиХ посјетиоце упознали са радом и активностима Одсјека за тероризам у Тужилаштву БиХ, укључујући остварене резултате, као и напоре који се проводе у оквиру Ударне групе за борбу против тероризма која окупља званичнике институција и агенција за провођење закона са свих нивоа у БиХ, а на чијем је челу главни тужилац.

 

Званичници из САД-а упознати су са оствареним активностима у процесуирању оптуженика за учествовање на страним ратиштима Сирије и Ирака, активностима које се проводе у смјеру дерадикализације наведених лица и њима блиских лица, као и повратка и процесуирања преосталих држављана Босне и Херцеговине који се налазе на том подручју.

 

Такође, истакнуте су и активности тужилаштва и партнерских институција у идентификовању и процесуирању држављана БиХ за које постоје сазнања и докази да учествују у сукобима на подручју Украјине.

 

Тужилаштво БиХ и партнерске институције Сједињених Држава имају активну и добру сарадњу у процесуирању предмета тероризма и опасности од тероризма и радикализма, нарочито у области у којој је била потребна међународна сарадња у борби против ових кривичних дјела која су нарочито штетна за безбједност грађана и владавину права.

 

Интензивна сарадња у борби против тероризма и превенцији опасности од терористичких активности наставиће се и у будућности.

 

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba