Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG EDINA ĆEMANA LIŠENOG SLOBODE U AKCIJI KODNOG IMENA “KAMEN”

25.05.2023. 15:36

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Edina Ćemana, rođenog 1985. godine u općini Jelah, državljanina Bosne i Hercegovine.

 

 
PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG EDINA ĆEMANA LIŠENOG SLOBODE U AKCIJI KODNOG IMENA “KAMEN”

Osumnjičeni je lišen slobode na području Sarajeva, u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu kodnog naziva “Kamen”, sumnjiči se da je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal kontinurano vršio krijumčarenje većih količina različitih opojnih droga, uključujući “speed”, “marihuana-skunk” i “extasy” iz BiH prema zemljama EU, kao i iz zemalja Zapadne Evrope u Bosnu i Hercegovinu. Također, osumnjičeni je pod istragom i zbog krijumčarenja veće količine oružja iz BiH prema zemljama EU radi prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. istog Zakona.

 

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba