Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РАД ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ЕУ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БОРБИ ПРОТИВ ГЕНОЦИДА, ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ И РАТНИХ ЗЛОЧИНА

23.05.2023. 11:10

На конференцији у Љубљани, главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, презентовао је рад Посебног одјела за ратне злочине кроз скоро двије деценије рада и постојања.

 

 
ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПРЕЗЕНТОВАО РАД ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ЕУ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БОРБИ ПРОТИВ ГЕНОЦИДА, ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ И РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Између осталог, истакнуто је да је ПОРЗ Тужилаштва БиХ подигао оптужнице за тешка кршења међународног хуманитарног права против више од 1000 појединачно оптужених лица, као и да је на основу ових оптужница до сада правоснажно пресуђено више од 320 оптуженика, међу којима и 6 жена, а изречено је више од 3450 година затворских казни, што јасно говори о доприносу тужилаца и особља Тужилаштва БиХ у борби против некажњивости.

 

У судницама су се чула свједочења више од 13 000 свједока, чијим исказима се доказивала одговорност оптужених за ратне злочине у свим крајевима Босне и Херцеговине. 

 

Истакнута је и регионална и међународна сарадња коју интензивно проводи ово тужилаштво, као и чињеница да су за више десетина осумњичених и оптужених лица расписане међународне потјернице, а у протеклих скоро 20 година осумњиченици су у БиХ изручивани из земаља широм свијета, укључујући земље ЕУ, као и прекоокеанске земље. 

 

Главни тужилац Кајганић најавио је наставак борбе против некажњености ратних злочина, у сарадњи са партнерским тужилаштвом при МРМКС, уз инструменте регионалне и међународне сарадње.

 

Осми Европски дани борбе против некажњивости геноцида организовани су од стране Савјета Европе, Европске комисије, Евроџаст-а и ЕУ Мреже за истраживање и кривично гоњење геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина, уз учешће Европског комесара за правосуђе.

 

Догађај се могао пратити и путем званичног EUROJUST Youtube канала.

 

 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba