Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO RAD POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE NA EU KONFERENCIJI O BORBI PROTIV GENOCIDA, ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I RATNIH ZLOČINA

23.05.2023. 11:10

Na konferenciji u Ljubljani, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, prezentirao je rad Posebnog odjela za ratne zločine kroz skoro dvije decenije rada i postojanja.

 
 GLAVNI TUŽITELJ PREZENTIRAO RAD POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE NA EU KONFERENCIJI O BORBI PROTIV GENOCIDA, ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I RATNIH ZLOČINA

Između ostalog, istaknuto je da je PORZ Tužiteljstva BiH podigao optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv više od 1000 pojedinačno optuženih osoba, kao i da je na temelju ovih optužnica do sada pravomoćno presuđeno više od 320 optuženika, među kojima i 6 žena, a izrečeno je više od 3450 godina zatvorskih kazni, što jasno govori o doprinosu tužitelja i osoblja Tužiteljstva BiH u borbi protiv nekažnjivosti.

 

U sudnicama su se čula svjedočenja više od 13 000 svjedoka, čijim iskazima se dokazivala odgovornost optuženih za ratne zločine u svim krajevima Bosne i Hercegovine. 

 

Istaknuta je i regionalna i međunarodna suradnja koju intenzivno provodi ovo tužiteljstvo, kao i činjenica da su za više desetina osumnjičenih i optuženih osoba raspisane međunarodne tjeralice, a u proteklih skoro 20 godina osumnjičenici su u BiH izručivani iz zemalja diljem svijeta, uključujući zemlje EU, kao i prekooceanske zemlje. 

 

Glavni tužitelj Kajganić najavio je nastavak borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u suradnji sa partnerskim tužiteljstvom pri MRMKS-u, uz instrumente regionalne i međunarodne suradnje.

 

Osmi Europski dani borbe protiv nekažnjivosti genocida organizirani su od strane Vijeća Europe, Europskog povjerenstva, Eurojust-a i EU Mreže za istraživanje i kazneno gonjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uz učešće Europskog komesara za pravosuđe.

 

Događaj se mogao pratiti i putem zvaničnog EUROJUST Youtube kanala.

 

 

 

 

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba