Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА 23 ИЛЕГАЛНА МИГРАНТА

10.05.2023. 12:17

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА 23 ИЛЕГАЛНА МИГРАНТА

Јовице Савића, званог Талијан, рођеног 1973. године у Травнику, држављанина  БиХ, и

- Милорада Ђерића, званог Ђера,  рођеног 1982. године у Љубовији, Република Србија, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терете да су 23.06.2019. године, ради стицања противправне имовинске користи, по претходном договору са њима познатим лицем, прихватом и превозом омогућили за двадесет три лица - мигранте, који су претходно илегално ушли преко граничне линије из Р Србије у БиХ, незаконит боравак на подручју Босне и Херцеговине.

 

Према наводима оптужнице, оптужени су превозили двадесет три илегална мигранта са којима су договорили новчану накнаду као материјалну корист за извршење кривичног дјела, а мигранте су превозили у моторном возилу комби којим је управљао првооптужени, док је другооптужени  имао улогу тзв. "чистача", односно ишао је возилом испред њих и обавјештавао га о евентуалним полицијским контролама и патролама на путу.

 

Оптужени су приликом недозвољеног транзита миграната кроз територију БиХ откривени и спријечени од стране ЈГП Зворник, у мјесту Сасе, општина Сребреница, када су оптужени покушали побјећи, у чему су спријечени интервенцијом полицијских службеника.

Оптужени се терете да су поступили супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, члану 7. Закона о граничној контроли и члану 8. Закона о странцима и то свјесно и знајући да кријумчарени мигранти немају властите важеће путне исправе и да не испуњавају услове за законит боравак на подручју БиХ.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 2. КЗ-а БиХ, у вези са чланом 29. истог Закона.

Оптужница је потврђена од стране Суда БиХ.

 

Редигована оптужница 

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba