Vijesti

ŠEST OSUMNJIČENIH LICA, MEĐU KOJIMA PET PRIPADNIKA AKTIVNIH I BIVŠIH POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, LIŠENIH SLOBODE U NASTAVKU AKTIVNOSTI U PREDMETU KODNOG NAZIVA “TRANSPORTER”, PREDATI TUŽILAŠTVU BiH

02.03.2023. 15:05

Policijski službenici MUP-a RS predali su u nadležnost Tužilaštva BiH osumnjičene lišene slobode u nastavku aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta u predmetu “Transporter”.

 

 

ŠEST OSUMNJIČENIH LICA, MEĐU KOJIMA PET PRIPADNIKA AKTIVNIH I BIVŠIH POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, LIŠENIH SLOBODE U NASTAVKU AKTIVNOSTI U PREDMETU KODNOG NAZIVA “TRANSPORTER”, PREDATI TUŽILAŠTVU BiH

Akcija je realizovana koordiniranom saradnjom Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Tužilaštva BiH na području Banja Luke.

 

Ove aktivnosti usmjerene su na šest lica osumnjičenih da su,  kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršili krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagala ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. i sprečavanje dokazivanja iz člana 336. KZ-a RS.

 

Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba