Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONITO SKLADIŠTENJE VELIKE KOLIČINE ZLATA I SREBRA

30.01.2023. 10:26

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv  Stanković Dragana, rođenog 1968. godine u Bosanskom Novom / Novom Gradu, državljanin BiH.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONITO SKLADIŠTENJE VELIKE KOLIČINE ZLATA I SREBRA

Optuženi se tereti da je, kao vlasnik poduzetničke radnje „Royal-Gold“ koja se nalazi u Prijedoru i kao registrirani porezni obveznik kod Porezne uprave RS, dana 06.03.2019. godine u prostorijama navedene radnje, uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od skoro 5 kilograma srebra i zlata (ukupno 4.965,16 grama i to: nakit od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama).

 

 

Za navedenu robu optuženi nije imao dokumentaciju o podrijetlu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi  Zakona o porezu na dohodak RS.

 

 

Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o podrijetlu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz članka 210b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

 

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba